Τι είναι ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας;
Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας αποτελεί μια από τις συχνότερες κακοήθειες που παρατηρούνται κυριώς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) και οι κύριοι παράγοντες εμφάνισής του είναι το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ σε υψηλή συχνότητα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων με την ελλειπή στοματική υγιεινή, την εισπνοή ρινισμάτων ξύλου, και τις μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλατιού, μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνισή του. Ωστόσο, από τον καρκίνο του στόματος μπορούν να προσβληθούν και ασθενείς που δεν συγκαταλέγονται στις παραπάνω ομάδες κινδύνου.
Αυτή η ασθένεια επομένως, περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία κακοήθη καρκινικά κύτταρα προσβάλλουν την εσωτερική επένδυση του στόματος. Τα μέρη στα οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας είναι η γλώσσα, η περιοχή κάτω από αυτήν και τα ούλα, χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη επιφάνεια στο εσωτερικό του στόματος. Πιο σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί στα χείλη, στο εσωτερικό μέρος από τα μάγουλα, στον ουρανίσκο και στον φάρυγγα. Οι ασθενείς επίσης που προσβάλλονται είναι ως επί το πλείστον άνδρες, με ποσοστό 70% και σε ηλικία από 50 ετών και άνω.
Τα συμπτώματα του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.
Οι όγκοι εντός του στόματος, έχουν την μορφή πληγών που δεν επουλώνονται, προκαλώντας στοματικό έλκος για μεγάλο διάστημα πολλών εβδομάδων. Οι πληγές αυτές χαρακτηρίζονται από σκληρή υφή, που αιμορραγεί συνεχώς. Πέραν όμως αυτού του συμπτώματος, μπορούν να παρατηρηθούν και άλλα όπως:
- Στίγματα σε επιφάνειες του στόματος όπως η γλώσσα, τα ούλα και τα χείλη με λευκό ή κόκκινο χρώμα.
- Δυσάρεστη αναπνοή, λόγω της ανάπτυξης βακτηριδίων στην περιοχή.
- Πόνος στην γλώσσα.
- Μούδιασμα σε περιοχές εσωτερικά της στοματικής κοιλότητας.
- Πόνος που ακτινοβολεί στον λαιμό, μέσω της γλώσσας.
- Πόνος που ακτινοβολεί στο αφτί, μέσω της γλώσσας.
- Εμφάνιση μιας μάζας στον αυχένα.
Για την δημιουργία όγκων εντός της στοματικής κοιλότητας μπορούν να ευθύνονται και κάποιες άλλες βλάβες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως προκακοήθεις. Αυτές οι ασθένειες χαρακτηρίζονται έτσι, διότι αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορούν να προκαλέσουν κάποια κακοήθεια. Αυτές είναι:
- Η λευκοπλακία
- Η ερυθροπλακία
- Ο ομαλός λειχήνας στην περιοχή του στόματος.
- Η στοματική υποβλεννογόνια ίνωση.
Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας: Η διάγνωση
Η αξιολόγηση των όγκων της στοματικής κοιλότητας περιλαμβάνει μια εξονυχιστική εξέταση της κεφαλής και του λαιμού με επισκόπηση της βλάβης και ψηλάφηση, όπως και την βιοψία του ίδιου του όγκου. Μια εξέταση επίσης, με την χρήση οπτικών ινών για την καλύτερη απεικόνιση του πίσω μέρους του λαιμού μπορεί να είναι απαραίτητη, ειδικά σε περιτπώσεις όπου ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος και υπάρχουν περισσότερα συμπτώματα. Επιπλέον, μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία συνήθως χρειάζεται να διεξαχθεί, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η γενικότερη εικόνα του στόματος και των λεμφαδένων που το περιβάλλουν.
Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας: Η θεραπεία
Η θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του στόματος σχεδόν πάντα απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Το είδος της επέμβασης που συνιστάται εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά κάθε όγκου. Μπορεί επίσης, να καθίσταται απαραίτητη η αφαίρεση των λεμφαδένων από τον λαιμό. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η θεραπεία απαιτεί συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης στο στόμα και τον λαιμό, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Προκειμένου να επιλεχθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία συνυπολογίζεται πλήθος παραγόντων που αφορούν κάθε ασθενή μεμονωμένα. Η Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, διαθέτει μακρά εμπειρία στον χώρο και μπορεί να συβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.