Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί έναν κοινό τύπο αλλεργίας που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα. Στη συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται η φλεγμονώδης αντίδραση του βλεννογόνου που επενδύει τη ρινική κοιλότητα όταν έρθει σε επαφή με κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα. Ο αλλεργιογόνος αυτός παράγοντας ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ατόμων με ευαισθησία να αντιδράσει υπερβολικά. Το βασικό αλλεργιογόνο που προκαλεί αλλεργική ρινίτιδα είναι η γύρη.

Αλλεργική ρινίτιδα: Τύποι

Η συγκεκριμένη πάθηση διακρίνεται σε εποχική και ολοετή, ανάλογα με το αν εκδηλώνεται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ή σε συγκεκριμένες εποχές. Η εποχιακή μορφή της πάθησης εμφανίζεται συνήθως κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και αποτελεί συνήθως απόκριση σε υπαίθρια αλλεργιογόνα όπως η γύρη. Η ολοετής αλλεργική μορφή ρινίτιδας μπορεί να εμφανιστεί όλο το χρόνο ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους ως απόκριση σε ουσίες εσωτερικού χώρου, όπως ακάρεα σκόνης και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.

Παράλληλα, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί σε διαλείπουσα και εμμένουσα, ανάλογα με το χρόνο διάρκειας των συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα μόνο σπάνια. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει κατά την έκθεση σε μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνων. Άλλοι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όλο το χρόνο.

Αιτίες αλλεργικής ρινίτιδας

Η αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η υπερβολική έκκριση των κυττάρων μιας ουσίας που ονομάζεται ισταμίνη, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έρθει σε επαφή με κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα. Όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει ισταμίνη, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία που προστατεύει το σώμα από τον συγκεκριμένο ερεθιστικό παράγοντα. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι η γύρη λουλουδιών και δέντρων, το γρασίδι, η μούχλα, ορισμένοι μύκητες και ακάρεα, η σκόνη, το τρίχωμα και το σάλιο ζώων, αλλά και τα φτερά των πτηνών. Σε ορισμένες περιόδους του χρόνου όπως την άνοιξη, η γύρη μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν το φτέρνισμα, την καταρροή ή εκδήλωση φαγούρας στη μύτη, τη ρινική συμφόρηση, το βήχα, τον πόνο ή την ενόχληση στην περιοχή του λαιμού, την φαγούρα και τη δακρύρροια στα μάτια με παράλληλη εμφάνιση μαύρων κύκλων. Άλλα συμπτώματα αποτελούν η εκδήλωση συχνών πονοκεφάλων, η ξηρότητα, η φαγούρα ή η ανάπτυξη εκζέματος στο δέρμα ή η υπερβολική κόπωση. Η επαφή με ένα αλλεργιογόνο προκαλεί άμεσα την εκδήλωση ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων. Ορισμένα συμπτώματα, όπως επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι και κόπωση, μπορεί να εμφανιστούν μόνο μετά από μακροχρόνια έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Διάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας

Η Χειρουργός ΩΡΛ στην Αθήνα Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση και την ενδοσκόπηση ρινός και ρινοφάρυγγα, όπου εξετάζει λεπτομερώς την πάσχουσα περιοχή και ιδίως τον ρινικό βλεννογόνο. Για τη διαπίστωση της αλλεργίας μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδικασία νυγμών ή αλλιώς skin prick test, όπου ο ιατρός τοποθετεί αρκετές ουσίες στο δέρμα του ασθενούς για να δει πώς αντιδρά το σώμα σε κάθε μία από αυτές. Συνήθως, εμφανίζεται ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα εάν ο ασθενής είναι αλλεργικός σε μια ουσία. Τέλος, η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξετάσεις αίματος γνωστές ως RAST test, το οποίο μετρά την ποσότητα των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα στο αίμα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας πραγματοποιείται με τη χορήγηση αντιισταμινικών και αποσυμφορητικών χαπιών, με αποσυμφορητικά ρινικά spray ή ρινικά spray που περιέχουν κορτικοστεροειδή. Παράλληλα, συνιστάται η διενέργεια ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό και υπέρτονα διαλύματα. Σε περίπτωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων, συνιστάται η ανοσοθεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση