Η τροφή, μετά την πρόσληψή της από τη στοματική κοιλότητα, μεταφέρεται στο στομάχι προκειμένου, μέσω της παραγωγής γαστρικών οξέων, να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πέψης. Ωστόσο, ορισμένες φορές ενδέχεται το γαστρικό οξύ και το περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο, προκαλώντας μια πάθηση που είναι γνωστή ως παλινδρόμηση. Η παλινδρόμηση, εκτός από την περιοχή του οισοφάγου, μπορεί να πραγματοποιηθεί και προς το φάρυγγα ή το λάρυγγα, προκαλώντας έναν αριθμό συμπτωμάτων. Η διάγνωση της φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης διενεργείται από ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος εξετάζει διεξοδικά την πάσχουσα περιοχή και μελετά προσεκτικά τα συμπτώματα.
Αιτίες φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης
Οι αιτίες στις οποίες οφείλεται η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στο φάρυγγα και το λάρυγγα είναι αρχικά η χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Κάθε ανρθώπινος οργανισμός διαθέτει δύο οισοφαγικούς σφιγκτήρες. Όταν ένας από αυτούς δεν ασφαλίζεται σωστά, αδυνατεί να παρεμποδίσει την παλινδρόμηση της τροφής. Παράλληλα, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά αλλά και ανθρακούχων ποτών, πικάντικων ή καυτερών φαγητών που περιέχουν σκόρδο ή κρεμμύδι ή όξινων τροφών όπως τα εσπεριδοειδή ή οι ντομάτες διευκολύνει την εμφάνιση παλινδρόμησης.
Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την εκδήλωση φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης είναι η αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους και της πίεσης στην περιοχή του στομάχου εξαιτίας της παχυσαρκίας, η ύπαρξη διαφραγματοκήλης, η οποία προκαλεί διόγκωση στο επάνω τμήμα του στομάχου, παρεμποδίζοντας το σωστό κλείσιμο του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, αλλά και η εγκυμοσύνη, η οποία αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση. Τέλος, η πρόσληψη τροφής πριν τον ύπνο αυξάνει τις πιθανότητες παλινδρόμησης της τροφής.
Συμπτώματα φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης
Η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς την περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα δεν εκδηλώνεται με το βασικό σύμπτωμα της καούρας. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν την εμφάνιση βραχνάδας στη φωνή, ιδίως αν τα γαστρικά οξέα έχουν παλινδρομήσει προς τις φωνητικές χορδές, την εμφάνιση χρόνιου βήχα, την έντονη ανάγκη του ασθενούς να καθαρίζει συνεχώς το λαιμό του και την σταθερή ύπαρξη βλέννας στην περιοχή του λαιμού.
Παράλληλα, εκδηλώνεται αίσθημα ξηρότητας, πόνου η καύσου στο λαιμό, ενώ ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά την κατάποση τροφής ή να αποκτά πικρή ή ξινή αίσθηση γεύσης στο στόμα ιδίως κατά τις πρωινές ώρες. Άλλα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν την εκδήλωση πόνου στην περιοχή του αυτιού που να μην οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, την συγκέντρωση βλεννογόνου στο πίσω μέρος της μύτης, και τη διόγκωση των αμυγδαλών.
Διάγνωση φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης: Διαδικασία
Η Χειρουργός ΩΡΛ στην Αθήνα Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη διάγνωση της φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης με τη διεξαγωγή κλινικής εξέτασης στην περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα, ενώ στη συνέχεια διενεργεί ενδοσκόπηση ρινός αλλά και λαρυγγοσκόπηση με ειδικά ενδοσκόπια, προκειμένου να εντοπίσει τις περιοχές του φάρυγγα, του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών που έχουν επηρεαστεί από την παλινδρόμηση. Παράλληλα, μέσω της ίδιας εξέτασης ανευρίσκονται και αντιμετωπίζονται τυχόν επιπλοκές της φαρυγγολαρυγγικής παλινδρόμησης όπως η ανάπτυξη φλεγμονής στους παραρρίνιους κόλπους και στα αυτιά.