Οι ΩΡΛ επεμβάσεις σε παιδιά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου της ωτορινολαρυγγολογίας. Τέτοιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε παιδιά, νεογνά αλλά και βρέφη. Οι μικροί αυτοί ασθενείς αποτελούν ένα ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού, συνεπώς είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται με προσοχή και αυξημένη φροντίδα. Ένας εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες και διαδικασίες για τη διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων στα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό σε νεογνά, παιδιά και εφήβους. Αυτές οι συγγενείς και επίκτητες διαταραχές κυμαίνονται από κοινά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του αυτιού, των αμυγδαλών και των ιγμορείων έως πιο περίπλοκα προβλήματα όπως η απώλεια ακοής και η ύπαρξη όγκων.

ΩΡΛ επεμβάσεις σε παιδιά: Ιδιαιτερότητες

Οι ΩΡΛ επεμβάσεις σε παιδιά είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται με προσεκτικούς χειρισμούς και ειδικά εργαλεία κατάλληλα για το μικρό μέγεθος των ανατομικών δομών στις οποίες διενεργείται η επέμβαση. Τα παιδιά εκδηλώνουν σχεδόν τις ίδιες παθήσεις με τους ενήλικες, ωστόσο η διαδικασία της διάγνωσης και της αντιμετώπισης κάθε πάθησης κατά την παιδική ηλικία παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την θεραπευτική προσέγγιση σε έναν ενήλικα. Αυτό συμβαίνει καθώς η αντιμετώπιση των ωτορινολαρυγγικών παθήσεων κατά την παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από αυξημένο επίπεδο ιδιαιτερότητας και δυσκολίας, το οποίο συνδέεται με τις ανάγκες του παιδικού οργανισμού, το μικρό μέγεθος των ανατομικών δομών που εξετάζονται και τη δυσκολία συνεργασίας του παιδιού, ιδίως αν είναι αρκετά μικρό σε ηλικία.

Οι ΩΡΛ επεμβάσεις σε παιδιά και νεογνά πραγματοποιούνται με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών ενδοσκοπικών τεχνικών χειρουργικής, ώστε κάθε διαδικασία να είναι αναίμακτη, γρήγορη και ασφαλής. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αφορούν την περιοχή των παραρρινίων κόλπων, της ρινικής κοιλότητας, των αεραγωγών και των αυτιών, αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνικές αλλά και τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Παράλληλα, η χρήση του μικροσκοπίου παρέχει αυξημένη ακρίβεια στη διάγνωση πλήθους παθήσεων αλλά και στον έλεγχο δυσπρόσιτων περιοχών.

ΩΡΛ επεμβάσεις στην παιδική ηλικία: Αμυγδαλεκτομή

Μία από τις πιο κοινές ΩΡΛ επεμβάσεις σε παιδιά είναι η αμυγδαλεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση αμυγδαλών σε περίπτωση χρόνιας ή υποτροπιάζουσας φλεγμονής τους. Η αξιοποίηση των νεότερων τεχνικών σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικού εργαλείου ραδιοσυχνοτήτων καθιστά τη συγκεκριμένη επέμβαση εντελώς αναίμακτη και ασφαλή, ελαχιστοποιώντας το μετεγχειρητικό πόνο.

ΩΡΛ επεμβάσεις στην παιδική ηλικία: Αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων

Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ή αλλιώς αδενοτομή αποτελεί άλλη μια συχνή επέμβαση της παιδο-ωτορινολαρυγγολογίας. Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων αποφράσσει μερικώς ή πλήρως τον αεραγωγό, προκαλώντας δυσκολία αναπνοής από τη μύτη ορθοδοντικά προβλήματα, εκδήλωση ροχαλητού κι επεισοδίων υπνικής άπνοιας κι εμφάνιση παθήσεων όπως η ωτίτιδα οξείας ή χρόνιας μορφής. Η αδενοτομή βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής του μικρού ασθενούς, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κλασική τεχνική ή με την αναίμακτη μέθοδο του coblation. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τόσο των αμυγδαλών όσο και των αδενοειδών εκβλαστήσεων πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 4 ετών υπό γενική αναισθησία, με απόλυτη ασφάλεια.

ΩΡΛ επεμβάσεις σε παιδιά: Τυμπανοτομή, διατομή χαλινού γλώσσας – χείλους & ωτοπλαστική

Από τις πιο συχνές ΩΡΛ επεμβάσεις σε παιδιά που πραγματοποιεί η Χειρουργός ΩΡΛ στην Αθήνα Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου είναι η τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά για την αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας. Η διατομή χαλινού γλώσσας και χείλους ενδείκνυται σε περίπτωση βραχέος χαλινού στο χείλος, ο οποίος προκαλεί ορθοδοντικά προβλήματα και δυσκολεύει τη σίτιση ιδίως ενός βρέφους, ενώ ο χαλινός γλώσσας προκαλεί προβλήματα στην ομιλία και στην άρθρωση. Κατά τη διατομή χαλινού γλώσσας ή χείλους πραγματοποιείται εκτομή, δηλαδή ο χαλινός κόπτεται κι απελευθερώνεται. Τέλος, μπορεί να πραγματοποιηθεί η διόρθωση αφεστώτων ώτων με ωτοπλαστική στα πτερύγια των αυτιών, ενώ κύστεις όπως η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου και η βραγχιακή κύστη αντιμετωπίζονται με ριζική αφαίρεση.

Αφήστε μια απάντηση