Στη στοματική κοιλότητα, ο χαλινός είναι ένα τμήμα μαλακού ιστού ο οποίος ενώνει το χείλος με τα ούλα. Εντοπίζεται στο πάνω και στο κάτω μέρος του στόματος, και μπορεί να ποικίλλει σε πάχος και σε μήκος μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Ο χαλινός χείλους βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του στόματος, μεταξύ του άνω χείλους και του άνω ούλου και μεταξύ του κάτω χείλους και του κάτω ούλου. Ο σκοπός του συγκεκριμένου τμήματος ιστού είναι να δώσει στο άνω και το κάτω χείλος μεγαλύτερη σταθερότητα. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το χαλινό του χείλους, μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα δόντια και μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών εάν τραβήξει τα ούλα μακριά από ένα δόντι, με αποτέλεσμα να εκθέτει τη ρίζα. Σε αυτή την περίπτωση, η διατομή χαλινού χείλους ενδείκνυται για την οριστική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Προβλήματα μεγέθους χαλινού χείλους: Τι προκαλούν;

Στην περίπτωση ενός εκτεταμένου χαλινού χείλους της άνω γνάθου στη βρεφική ή παιδική ηλικία, το ζήτημα που εγείρει ανησυχία είναι η πιθανότητα για ορθοδοντικά προβλήματα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξη και την απόσταση των άνω δύο μπροστινών δοντιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου κενού μεταξύ αυτών των δύο δοντιών, πράγμα το οποίο εγείρει ανησυχία από αισθητικής άποψης. Περιστασιακά, το συγκεκριμένο ζήτημα επιλύεται αυτόματα με την έλευση των μόνιμων δοντιών ενός παιδιού, εάν ωστόσο δεν επιλυθεί, τότε χρήζει χειρουργικής παρέμβασης. Άλλα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν αναφορικά με το χαλινό χείλους είναι το σχίσιμο αυτού και τα προβλήματα με την οδοντική ανάπτυξη, δυσκολεύοντας τον αποτελεσματικό καθαρισμό των ούλων και των μπροστινών δοντιών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών των ούλων καθώς και άλλων οδοντικών επιπλοκών.

Διατομή χαλινού χείλους: Ενδείξεις

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται διατομή χαλινού χείλους, η οποία προσδίδει στο άνω χείλος μεγαλύτερη κινητικότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κενών, ύφεσης των ούλων και άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας.Με την τεχνική αυτή αφαιρείται το τμήμα του ιστού που συνδέει τα άνω ούλα με τα μπροστινά δόντια, πραγματοποιώντας διόρθωση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο κάτω χείλος, ωστόσο διενεργείται συχνότερα για τη διόρθωση ζητημάτων στο άνω χείλος.

Διατομή χαλινού χείλους: Διαδικασία

Η διατομή χαλινού χείλους πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και έχει μέγιστη διάρκεια 15 λεπτά. Έπειτα, η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου αφαιρεί το χαλινό χείλους χρησιμοποιώντας νυστέρι, χειρουργικό ψαλίδι ή όργανο καυτηριασμού. Εάν το συγκεκριμένο τμήμα ιστού καλύπτει μεγαλύτερη ανατομικά περιοχή, τότε μπορεί να χρειαστούν μερικά ράμματα ώστε να κλείσει η τομή. Πλέον χρησιμοποιείται ευρέως η διατομή χαλινού χείλους με laser, κατά την οποία ακολουθείται η ίδια διαδικασία, αλλά η τομή καυτηριάζεται με λέιζερ, το οποίο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μόλυνσης και απώλειας αίματος.

Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει μετεγχειρητικά ένα μικρό οίδημα στο άνω ή το κάτω χείλος, παράλληλα με την εμφάνιση μικρής δυσφορίας. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί ενδεχομένως να παρουσιάσουν επιδείνωση για 24-48 ώρες, ενώ μετά υποχωρούν σταδιακά. Ο ασθενείς οφείλει να τηρεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες, ενώ συνίσταται η αποφυγή όξινων τροφών τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.