Ο χαλινός συνιστά μεμβρανώδες τμήμα του δέρματος ή των βλεννογόνων που υποστηρίζει ή περιορίζει την κίνηση ενός μέρους ή οργάνου. Ο χαλινός γλώσσας εκτείνεται κατά μήκος του κάτω τμήματος της γλώσσας και συνδέεται με το κάτω μέρος του στόματος πίσω από τα δόντια. Το πάχος και το μήκος του χαλινού γλώσσας ενδέχεται να ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Όταν είναι μικρότερο από το κανονικό, οι κινήσεις αυτού του οργάνου είναι περιορισμένες. Σε αυτή την περίπτωση, ενδείκνυται χειρουργική διόρθωση μέσα από τη διατομή χαλινού γλώσσας.
Μικρού μεγέθους χαλινός γλώσσας: Τι προβλήματα προκαλεί;
Όταν ο χαλινός γλώσσας διαθέτει μήκος μικρότερο του φυσιολογικού, επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο κινείται η γλώσσα μέσα στο στόμα. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή με τον όρο αγκυλογλωσσία, και ασκεί περιορισμούς στην κίνηση της γλώσσας. Ο σχηματισμός της πραγματοποιείται πριν τη γέννηση, παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία της γλώσσας, καθώς ο χαλινός διαθέτει αρκετά παχύ και κοντό σχήμα. Η συγκεκριμένη κατάσταση εμποδίζει την ομιλία αλλά και την πλήρη επέκταση της γλώσσας, καθώς τα άτομα που έχουν αυτή την πάθηση δεν μπορούν να αγγίξουν την περιοχή του ουρανίσκου ή του άνω χείλους με την άκρη της γλώσσας. Παράλληλα, η αγκυλογλωσσία δυσκολεύει το βρέφος να θηλάσει, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.
Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της ομιλίας , δυσκολεύοντας το παιδί να προφέρει συγκεκριμένα γράμματα. Παράλληλα, δυσκολεύεται η κατάποση, ενώ μπορεί να δημιουργήσει κενά μεταξύ των δύο κάτω μπροστινών δοντιών και άλλα αισθητικά ζητήματα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα του ασθενούς. Η κακή στοματική υγιεινή αποτελεί άλλη μία δυσμενή συνέπεια της συγκεκριμένης πάθησης, καθώς η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής από τα δόντια δεν πραγματοποιείται σωστά. Μάλιστα, το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να καταστεί επώδυνο, καθώς είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς να δημιουργηθούν βλάβες στον περιβάλλοντα μαλακό ιστό. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας, δηλαδή φλεγμονής των ούλων.
Διατομή χαλινού γλώσσας: Πότε ενδείκνυται
Στην περίπτωση που η ύπαρξη της συγκεκριμένης πάθησης εμποδίζει την φυσιολογική χρήση του στόματος ή ο χαλινός σκίζεται επανειλημμένα, τότε ενδείκνυται χειρουργική αφαίρεση μέσα από τη διατομή χαλινού γλώσσας. Κατά τη συγκεκριμένη επέμβαση αφαιρείται ο ιστός του χαλινού, συμπεριλαμβανομένης της προσκόλλησης στο υποκείμενο οστό. Ο σκοπός της χειρουργικής αφαίρεσης είναι να διορθώσει τους ιστούς που προκαλούν την πάθηση. Η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί το μικρό μέγεθος του χαλινού.
Διαδικασία διατομής χαλινού γλώσσας
Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αρκετά απλή. Στην περιοχή εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, και στη συνέχεια είτε πραγματοποιείται μια τομή προκειμένου να χαλαρώσει ένας υπερβολικά σφιχτός χαλινός γλώσσας, είτε αφαιρείται πλήρως. Ράμματα τοποθετούνται μόνο εάν είναι απαραίτητο, ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος του χαλινού γλώσσας. Μια πιο σύγχρονη τεχνική για τη διατομή χαλινού γλώσσας περιλαμβάνει τη χρήση laser, προκαλώντας λιγότερη βλάβη στους ιστούς και λιγότερη αιμορραγία για βελτιωμένη επούλωση μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται άμεσα μετά από τη διατομή χαλινού γλώσσας, η οποία διαρκεί μερικά λεπτά και είναι αρκετά απλή στην ολοκλήρωση. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, με παρουσία ελάχιστης μόνο ενόχλησης τις επόμενες ημέρες μετά την επέμβαση.