Το μέσο αυτί διαθέτει τρία μικρά οστάρια, τη σφύρα,τον άκμονα και τον αναβολέα, τα οποία συμβάλλουν στο σχηματισμό της ακουστικής αλυσίδας. Βασικός τους ρόλος είναι η μεταφορά των ηχητικών κυμάτων από το τύμπανο στο εσωτερικό του αυτιού. Η μη φυσιολογική αναδιαμόρφωση των οστών αυτών στο μέσο αυτί προκαλεί μια παθολογική κατάσταση που ορίζεται ως ωτοσκλήρυνση. Η συγκεκριμένη πάθηση σε πρώτο στάδιο αντιμετωπίζεται συντηρητικά, ωστόσο, αν τα συμπτώματα δεν παρουσιάσουν βελτίωση, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση εκλογής σε αυτή την περίπτωση ορίζεται ως αναβολοτομή.

Ωτοσκλήρυνση: Πώς προκαλείται

Στην ωτοσκλήρυνση, η μη φυσιολογική αναδιαμόρφωση του οστού διαταράσσει την ικανότητα του ήχου να ταξιδεύει από την περιοχή του μέσου ωτός στο εσωτερικό του αυτιού. Στη συγκεκριμένη πάθηση, ένα από τα ακουστικά οστάρια, συνήθως ο αναβολέας, αντικαθίσταται από παθολογικό οστό, ωθώντας το να αγκυλωθεί και να περιοριστεί σημαντικά η κίνησή του. Αν η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένη μορφή, αυτή η μη φυσιολογική αναδιαμόρφωση του οστού παρουσιάζει επέκταση σε βαθύτερο σημείο του αυτιού, επηρεάζοντας τον κοχλία. Η πάθηση αυτή ονομάζεται κοχλιακή ωτοσκλήρυνση. Η ωτοσκλήρυνση εκδηλώνεται είτε στο ένα από τα δύο αυτιά, είτε συχνότερα και στα δύο, και η εκδήλωσή της σχετίζεται πολλές φορές με γενετική προδιάθεση.

Η ωτοσκλήρυνση προκαλείται όταν ένα από τα οστά του μέσου αυτιού, ο αναβολέας, αγκυλωθεί στη θέση του. Ο αναβολέας αρχίζει να συγχωνεύεται με το περιβάλλον οστό, τελικά στερεώνεται και δεν μπορεί να κινηθεί. Όταν αυτό το οστό δεν μπορεί να κινηθεί, ο ήχος δεν μεταδίδεται πλέον αποτελεσματικά στο εσωτερικό αυτί και κατά συνέπεια η ακοή μειώνεται σημαντικά.

Ωτοσκλήρυνση: Συμπτώματα & Συντηρητική αντιμετώπιση

Το βασικότερο σύμπτωμα της ωτοσκλήρυνσης είναι η βαρηκοΐα αγωγιμότητας η οποία επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, παρουσιάζεται ιδιαίτερη δυσκολία στην ακρόαση χαμηλών, βαθιών ήχων και ψίθυρων, ενώ μπορεί πολλές φορές ο ασθενής να ακούει εμβοές, δηλαδή ήχους, όπως βουητό που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος, ενώ σπάνια ο ασθενής αισθάνεται ζάλη. Η ήπια ωτοσκλήρυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοΐας το οποίο ενισχύει τον ήχο.

Αναβολοτομή: Διαδικασία επέμβασης

Συχνά η πάθηση δεν υποχωρεί με συντηρητικά μέτρα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη χειρουργική επέμβαση με αναβολοτομή. Για τη συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται αξιοποίηση ειδικού ωτομικροσκοπίου ώστε να διευκολυνθούν οι λεπτοί χειρισμοί που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αρχικά ανασηκώνεται το τύμπανο και πραγματοποιείται εντοπισμός του πάσχοντος οσταρίου, δηλαδή του αναβολέα. Έπειτα ο αναβολέας αποσπάται από την υπόλοιπη ακουστική αλυσίδα και αφαιρείται προσεκτικά. Μετά την αφαίρεσή του ακολουθεί η αντικατάστασή του με μια πρόθεση συνήθως μεταλλικής προέλευσης.

Η ειδική πρόθεση εισάγεται για να παρακάμψει το μη φυσιολογικό οστό και να επιτρέψει στα ηχητικά κύματα να ταξιδέψουν στο εσωτερικό αυτί και να αποκαταστήσουν την ακοή. Γίνεται αποκατάσταση της συνέχειας της ακουστικής αλυσίδας κι ακολουθεί η επαναφορά της τυμπανικής μεμβράνης στην αρχική της θέση. Στο τέλος η τομή κλείνει με ράμματα και στον έξω ακουστικό πόρο τοποθετείται γάζα. Σε περίπτωση που η ωτοσκλήρυνση εντοπίζεται και στα δύο αυτιά, πρώτα διενεργείται επέμβαση σε αυτό που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απώλεια ακοής, και η επόμενη επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως μετά την πάροδο ενός χρόνου από την πρώτη.

Αναβολοτομή: Αποτελέσματα επέμβασης

Η αναβολοτομή διενεργείται με γενική αναισθησία από έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο, και αποσκοπεί στη βελτίωση της ακοής του ασθενούς. Η βελτίωση είναι άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή, και παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση κατά τη διάρκεια των επόμενων 2-3 μηνών. Η διάρκεια της επέμβασης ανέρχεται στη μία με δύο ώρες, ενώ ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο μετά από 2 ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο. Χορηγούνται ωτικές σταγόνες στον ασθενή και προληπτική αντιβιοτική αγωγή μέχρι να αφαιρεθούν οι γάζες. Η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική κι οριστική αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης.