Τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς πεταχτά αυτιά αποτελούν ένα είδος συγγενούς δυσμορφίας του πτερυγίου των αυτιών. Στην περίπτωση αυτή, τα πτερύγια παρουσιάζουν μια πέραν του φυσιολογικού προεξοχή απο το κεφάλι. Η συγκεκριμένη κατάσταση εκδηλώνεται συνήθως εξαιτίας κληρονομικών παραγόντων και είναι αισθητή από τη στιγμή της γέννησης. Τα αυτιά λαμβάνουν το τελικό τους μέγεθος έως την ηλικία των 5 έως 6 ετών, ενώ το σχήμα και η θέση των πτερυγίων δεν μεταβάλλονται. Τα αφεστώτα ώτα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχολογία του ατόμου, γι’αυτό σε πολλές περιπτώσεις επιλέγεται η διόρθωσή τους μέσω της πλαστικής χειρουργικής. Η επέμβαση που πραγματοποιείται σε αυτή την περίπτωση είναι η ωτοπλαστική.
Αφεστώτα ώτα: Τι προκαλούν;
Δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί αισθήματα μειονεξίας τόσο σε ένα παιδί, αλλά και σε κάποιον ενήλικα. Ένα παιδί με αφεστώτα ώτα σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να αισθάνεται μειονεκτικά με την εμφάνισή του, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση και τη καθημερινότητά του μελλοντικά. Η επιρροή που ασκεί αυτή η κατάσταση στην ψυχολογία του παιδιού το συνοδεύει πολλές φορές και στη μετέπειτα ζωή του. Τα αφεστώτα ώτα εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο φύλο.
Πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η ωτοπλαστική;
Η ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο κατά την παιδική ηλικία, αφού το παιδί συμπληρώσει το πέμπτο έτος της ζωής του, αλλά και κατά την ενήλικη ζωή, όποτε το άτομο αποφασίσει να διορθώσει τη συγκεκριμένη δυσμορφία. Με τη συγκεκριμένη επέμβαση επιτυγχάνεται η διόρθωση του σχήματος, του μεγέθους και της θέσης των ώτων. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται τόσο αισθητικά αλλά και λειτουργικά ζητήματα τα οποία προκαλούν τα αφεστώτα ώτα.
Η ωτοπλαστική διενεργείται στο πτερύγιο ωτός, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα των αυτιών. Στόχος είναι να αναδιαμορφωθεί ο ωτικός χόνδρος ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των αφεστώτων ώτων. Πριν τη διεξαγωγή της επέμβασης ο αρμόδιος ιατρός πραγματοποιεί εκτίμηση του μεγέθους, του σχήματος και της θέσης των ώτων, ώστε να προτείνει την κατάλληλη μέθοδο προσέγγισης ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.
Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται σε περίπτωση ενήλικου ασθενούς τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και μέθης, ενώ σε ασθενείς παιδικής ηλικίας συστήνεται η γενική αναισθησία. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες. Στόχος της επέμβασης είναι η επίτευξη ενός αισθητικά άρτιου αποτελέσματος, που να αφήνει τον ασθενή πλήρως ικανοποιημένο.
Ωτοπλαστική: Τεχνικές επέμβασης
Η ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε κόβοντας τον ωτικό χόνδρο, είτε διατηρώντας και αναδιαμορφώνοντάς τον. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται μια μικρή τομή στην επιφάνεια του δέρματος πίσω από το αυτί, ενώ στη συνέχεια διαμορφώνεται κατάλληλα ο ωτικός χόνδρος και οι πτυχές που αυτός περιλαμβάνει. Για να είναι εφικτό αυτό, ο αρμόδιος ωτορινολαρυγγολόγος τοποθετεί ειδικά ράμματα και αφαιρεί συγκεκριμένα τμήματα του χόνδρου. Έπειτα, στην τομή τοποθετούνται ράμματα με τέτοιο τρόπο ώστε η ουλή να μην είναι ορατή.
Μετεγχειρητική πορεία μετά από επέμβαση ωτοπλαστικής
Μετά τη λήξη της επέμβασης γίνεται τοποθέτηση επιδέσμου στο κεφάλι του ασθενούς, η αφαίρεση του οποίου είναι εφικτή μετά το πέρας 24 ωρών. Τα ράμματα είναι είτε απορροφήσιμα από τον οργανισμό είτε αφαιρούνται από τον χειρουργό μετά από μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Συστήνεται στον ασθενή να φορά μια κορδέλα για 15 μέρες ώστε να σταθεροποιηθεί η θέση των πτερυγίων. Η επιστροφή στην καθημερινότητα πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επέμβαση ώστε να επιτευχθεί ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.