Η τυμπανική μεμβράνη ή αλλιώς τύμπανο του αυτιού ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να παρουσιάσει διάτρηση. Το τύμπανο είναι μια λεπτή μεμβράνη βαθιά στον ακουστικό πόρο, η οποία τον διαχωρίζει από το μέσο αυτί. Η διάτρηση του τυμπάνου μπορεί να προκληθεί εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή οξείας μόλυνσης. Συνήθως εκδηλώνεται στα πλαίσια της χρόνιας μέσης ωτίτιδας, η οποία συνιστά χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του μέσου ωτός. Σε περίπτωση που η ρήξη αδυνατεί να επουλωθεί από μόνη της, συνιστάται χειρουργική επέμβαση με τυμπανοπλαστική για την επιδιόρθωσή της.
Χρόνια μέση ωτίτιδα: Αιτίες & Συμπτώματα
Η χρόνια μέση ωτίτιδα αποτελεί πάθηση φλεγμονώδους αιτιολογίας που εντοπίζεται στην περιοχή του μέσου ωτός, η οποία προκαλεί μόνιμης και μη αναστρέψιμης μορφής βλάβες. Η εκδήλωση επιμόλυνσης και διαταραχής στη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας συντελούν σε πολλές περιπτώσεις στην εκδήλωση χρόνιας μέσης ωτίτιδας. Οι πιο συνηθισμένες μορφές της πάθησης είναι η διάτρηση του τυμπάνου, η ατελεκτασία, η τυμπανοσκλήρυνση και το χολοστεάτωμα. Συχνά, μία ρήξη στο τύμπανο επουλώνεται από μόνη της ή παραμένει χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή του μέσου ωτός μπορεί να προκαλέσει δυσμενή συμπτώματα, όπως υποτροπιάζουσες μολύνσεις στην ωτική κοιλότητα, ενώ παρατηρείται και εκροή υγρού. Σε περίπτωση μεγάλου μεγέθους ρήξης, ενδέχεται να εκδηλωθεί και απώλεια ακοής.
Τυμπανοπλαστική: Διαδικασία & μορφές επέμβασης
Η χειρουργική επέμβαση με τυμπανοπλαστική είναι ένας κοινός τρόπος αποκατάστασης της διάτρησης, εάν είναι απαραίτητο. Η συγκεκριμένη αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση που χρησιμοποιείται τόσο για την θεραπεία της χρόνιας μέσης ωτίτιδας όσο και για την αποκατάσταση της ακοής και της λειτουργίας του μέσου ωτός. Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση μοσχεύματος στο σημείο της ρήξης προκειμένου να αποκατασταθεί η τυμπανική μεμβράνη. Η τυμπανοπλαστική μπορεί να λάβει διαφορετικούς τύπους, ο καθένας από τους οποίους σχετίζεται με την έκταση της βλάβης.
Στην απλοποιημένη της μορφή ονομάζεται μυριγγοπλαστική, κατά την οποία διορθώνεται η ρήξη με την τοποθέτηση μοσχεύματος. Σε περίπτωση σύνθετων μορφών χρόνιας μέσης ωτίτιδας, πραγματοποιείται η αφαίρεση παθολογικού ιστού και έπειτα διορθώνεται η ρήξη με μόσχευμα που λαμβάνεται από την ίδια περιοχή. Η τυμπανοπλαστική διενεργείται αφού ο ασθενής υποβληθεί σε γενική αναισθησία, κι έπειτα πραγματοποιείται μια τομή στο πίσω μέρος του αυτιού.
Στη συνέχεια, το τύμπανο ανασηκώνεται και αφαιρείται ο παθολογικός ιστός από την περιοχή του μέσου ωτός. Λαμβάνεται μόσχευμα από την ίδια τομή, το οποίο μπορεί να είναι είτε χόνδρος που λαμβάνεται από το εξωτερικό μέρος του αυτιού, είτε ένας συνδετικός ιστός, που ονομάζεται περιτονία, που αφαιρείται από κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί. Το μόσχευμα τοποθετείται είτε στο εσωτερικό, είτε στο πλάγιο τμήμα του δακτυλίου της τυμπανικής μεμβράνης. Έπειτα, το τύμπανο επαναφέρεται στην αρχική του θέση και ο έξω ακουστικός πόρος επενδύεται με ειδικό απορροφήσιμο υλικό.
Τυμπανοπλαστική: Μετεγχειρητική πορεία των ασθενών
Η τυμπανοπλαστική, προκειμένου να σημειώσει επιτυχία στην εκρίζωση της νόσου και την αποκατάσταση της ρήξης της τυμπανικής μεμβράνης, χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από ενδελεχή προεγχειρητική αξιολόγηση, καλή διεγχειρητική αιμόσταση και ενδελεχή χειρουργικό σχεδιασμό με προσεκτική τοποθέτηση του μοσχεύματος. Παράλληλα, βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι η ορθή μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Μετά τη λήξη της επέμβασης πραγματοποιείται χορήγηση αντιβιοτικών, αλλά και αποσυμφορητικών διαλυμάτων για τη μύτη. Συνιστάται η αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων, απότομων κινήσεων και φυσήματος της μύτης για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επέμβαση με προσοχή στη λεπτομέρεια και έπειτα από σχολαστικό προεγχειρητικό σχεδιασμό.