Οι επεμβάσεις στην ωτική κοιλότητα πραγματοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων που παρεμποδίζουν την ακοή και δεν υποχωρούν με συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης. Από τις πιο κοινές ωτορινολαρυγγικές παθήσεις που εκδηλώνεται πολύ συχνά κατά την παιδική ηλικία και επηρεάζει το τύμπανο του αυτιού είναι η εκκριτική ωτίτιδα. Αποτελεί πάθηση του μέσου ωτός η οποία εκδηλώνεται με τη συσσώρευση υγρού. Πιο συγκεκριμένα, το ορώδες υγρό που εκκρίνει το κοίλο του τυμπάνου αποκτά παχύρρευστη σύσταση, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απορρόφησή του. Συμβαίνει στην περίπτωση που η ευσταχιανή σάλπιγγα δυσλειτουργεί ή αποφράσσεται. Χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης συνιστάται σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν μετά τη χορήγηση συντηρητικής θεραπείας. Η επέμβαση εκλογής είναι η τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Εκκριτική ωτίτιδα: Αιτίες & Συμπτώματα
Η εκκριτική ωτίτιδα προκαλείται εξαιτίας δυσλειτουργιών ή απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας, και εκδηλώνεται με βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Η συλλογή υγρού στο μέσο αυτί πραγματοποιείται εξαιτίας της μακροχρόνιας διαταραχής της ομαλής λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας, γεγονός που οδηγεί σε ανεπαρκή αερισμό της κοιλότητας του μέσου ωτός. Οι βασικές αιτίες που ευθύνονται για τη διαταραχή της λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η ύπαρξη υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η εκδήλωση αλλεπάλληλων αλλεργιών στην ανώτερη αναπνευστική οδό ή λοιμώξεων στη μύτη, τους παραρρίνιους κόλπους και το ρινοφάρυγγα. Οι συγκεκριμένες παθήσεις που ευνοούν την εκδήλωση εκκριτικής ωτίτιδας αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο κατά την παιδική ηλικία.
Η εκκριτική ωτίτιδα ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή, εξαιτίας της διαταραχής του αερισμού στο εσωτερικό της ωτικής κοιλότητας που οφείλεται σε δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, που προκαλείται από αλλεργίες, ρινικούς πολύποδες, λοιμώξεις και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους. Η ύπαρξη καρκινικού νεοπλάσματος στο ρινοφάρυγγα προκαλεί διήθηση στο φαρυγγικό στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας, διευκολύνοντας την εκδήλωση εκκριτικής ωτίτιδας. Η ύπαρξη κακοήθειας επιβάλλει τη διενέργεια εξονυχιστικού ελέγχου με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα, ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με επιτυχία.
Tυμπανοτομή & τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού: Διαδικασία επέμβασης
Η τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού συνιστά μικροεπέμβαση κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται μια μικροσκοπική τομή στην τυμπανική μεμβράνη αξιοποιώντας ένα χειρουργικό μικροσκόπιο. Η επέμβαση αποσκοπεί στο άνοιγμα της τυμπανικής μεμβράνης και την πραγματοποίηση ενδελεχούς καθαρισμού του μέσου ωτός από υγρό ή βλεννώδες έκκριμα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκκριτική ωτίτιδα και να υποχωρήσει η βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εισάγεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης ένας μικρός σωληνίσκος αερισμού, ώστε να διατηρηθεί η παροχέτευση. Η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού διευκολύνει τον αερισμό της κοιλότητας του μέσου ωτός, παρεμποδίζοντας τη συσσώρευση υγρού και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
Μπορεί η τυμπανοτομή να πραγματοποιηθεί και σε παιδιά;
Αυτή η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα κατά την παιδική ηλικία, ωστόσο μπορεί να κριθεί απαραίτητη και κατά την ενήλικη ζωή. Η τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στην παιδική ηλικία πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της αιτίας που προκάλεσε την εκκριτική ωτίτιδα. Ακολουθεί, σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο, μια διαδικασία υποβολής του παιδιού σε διαγνωστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα προκειμένου να ανευρεθεί η αιτία που προκάλεσε την πάθηση, όπως η ύπαρξη υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων. Αν επιβεβαιωθεί η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τότε η τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού συνδυάζεται με την ταυτόχρονη αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Στην παιδική ηλικία, η τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού πραγματοποιείται με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας, ενώ στους ενήλικες συνήθως πραγματοποιείται τοπική αναισθησία.
Η θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας σε πρώτο στάδιο είναι συντηρητική, ωστόσο αν με την πάροδο 6 μηνών η πάθηση επιμένει, τότε συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση. Η εκδήλωση λοιμώξεων στην ωτική κοιλότητα μειώνεται σημαντικά, υποχωρεί η βαρηκοΐα και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης. Η Χειρουργός ΩΡΛ στην Αργυρούπολη Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επέμβαση με τον κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό, ώστε να υποχωρήσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εκκριτικής ωτίτιδας.