Ο λάρυγγας συνιστά τμήμα του λαιμού πάνω από την τραχεία, κι αποτελείται από τρία τμήματα, την υπεργλωττίδα, η οποία βρίσκεται στο άνω μέρος, την γλωττίδα, που συνιστά το μέσο τμήμα στο οποίο βρίσκονται και οι φωνητικές χορδές, και την υπογλωττίδα, η οποία εντοπίζεται στο κατώτερο μέρος. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στη συγκεκριμένη περιοχή οδηγεί στην εμφάνιση κακοήθειας, δηλαδή καρκίνου του λάρυγγα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για το καρκίνωμα του λάρυγγα είναι το κάπνισμα, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να έχει συνεργική δράση, ιδίως όταν αυτές οι δύο συνήθειες πραγματοποιούνται συνδυαστικά. Η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καταστάσεων πραγματοποιείται χειρουργικά μέσα από τη χορδεκτομή.
Καρκίνος του λάρυγγα: Πού εμφανίζεται και τι συμπτώματα προκαλεί
Η πιο συχνή μορφή καρκίνου του λάρυγγα εντοπίζεται στην γλωττιδική περιοχή όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές, κι ονομάζεται γλωττιδικό καρκίνωμα. Ακολουθεί σε συχνότητα η ανάπτυξη καρκίνου στην υπεργλωττιδική μοίρα. Οι γλωττιδικοί όγκοι εκδηλώνονται συχνότερα με βραχνάδα. Επειδή πολύ μικροί όγκοι μπορεί να προκαλέσουν την αντιληπτή αλλαγή φωνής, μπορούν να εντοπιστούν πολύ νωρίτερα από τους όγκους σε άλλο σημείο του αεραγωγού ή στην ανώτερη αεροπεπτική οδό. Οι προχωρημένες μορφές καρκίνου της γλωττίδας προκαλούν δυσφαγία, πόνο στο λαιμό, αιμόπτυση, ωταλγία, δυσοσμία στην αναπνοή ή μια αντιληπτή μάζα στο λαιμό. Για τη χειρουργική αντιμετώπιση αυτής της μορφής καρκίνου που εντοπίζεται στις φωνητικές χορδές ενδείκνυται η χορδεκτομή. Kατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται το πάσχον τμήμα της φωνητικής χορδής, στο οποίο εντοπίζεται η καρκινική μάζα.
Χορδεκτομή: Ενδείξεις & Χειρουργική διαδικασία
Η χορδεκτομή ενδείκνυται για τη θεραπεία δυσπλαστικών βλαβών και κακοηθειών των φωνητικών χορδών, αλλά και σε περιπτώσεις παράλυσης των φωνητικών χορδών. Η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη επέμβαση με παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές ή ενδοσκοπικά με τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η χειρουργική επέμβαση της χορδεκτομής με Laser CO2 ενδείκνυται για την αντιμετώπιση μικρών όγκων στην περιοχή του λάρυγγα.
Ενδοσκοπική χορδεκτομή με Laser: Πότε εφαρμόζεται
Η ενδοσκοπική χορδεκτομή με Laser διοξειδίου του άνθρακα CO2 αποσκοπεί στην αφαίρεση του τμήματος στο οποίο εντοπίζεται το καρκίνωμα χωρίς να επηρεάσει το κύριο σκέλος του λάρυγγα. Η συγκεκριμένη επέμβαση απαιτεί λεπτομερή και ακριβή χειρισμό για την αποφυγή δημιουργίας βλαβών στις φωνητικές χορδές. Η εκτομή που διενεργείται είναι ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης, ενώ τα ενδοσκοπικά εργαλεία επιτρέπουν την προβολή της βλάβης σε μεγέθυνση. Πραγματοποιείται αφαίρεση του όγκου με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς να προκληθούν καταστροφές στον περιβάλλοντα ιστό, ενώ περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα μετάστασης του καρκινώματος. Η χορδεκτομή με Laser CO2 αποτελεί ανώδυνη διαδικασία χωρίς να δημιουργούνται ουλές, ο ασθενής δεν εκδηλώνει κάποιο οίδημα στην περιοχή και η νοσηλεία διαρκεί μόνο μία ημέρα.
To LASER χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις παράλυσης των φωνητικών χορδών συνήθως ως επιπλοκή της αφαίρεσης του θυροειδούς αδένα. Ο ασθενής εμφανίζει έντονη δύσπνοια, διότι οι παράλυτες φωνητικές χορδές παραμένουν κλειστές. Κατά συνέπεια, ενδείκνυται η αφαίρεση ενός τμήματος της μίας φωνητικής χορδής, ώστε να πραγματοποιηθεί διεύρυνση της γλωττίδας και να διευκολυνθεί η αναπνοή. Η επέμβαση αυτή είναι σημαντικό να διενεργείται με απόλυτη προσοχή για την αποφυγή πρόκλησης μόνιμων βλαβών στη φωνή.