Η περιοχή του λαιμού, του οποίου το εξωτερικό τμήμα ονομάζεται τράχηλος, χαρακτηρίζεται από πολύπλοκη ανατομική δομή, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές λειτουργίες με αυξημένη συνθετότητα και ιδιαιτερότητα. Εξαιτίας της συνθετότητάς του ενδέχεται να εμφανίσει πλήθος διογκώσεων, οι οποίες οφείλονται σε κύστεις, όγκους ή σε άλλες παθήσεις που αφορούν τους σιελογόνους αδένες και τους λεμφαδένες. Για την πλήρη κι αποτελεσματική θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων, συνιστάται η αφαίρεση κύστεων και όγκων τραχήλου.
Κύστεις Τραχήλου: Κατηγορίες & Χαρακτηριστικά
Οι καλοήθεις διογκώσεις και οι όγκοι του τραχήλου μπορούν να λάβουν αρκετές μορφές. Στις κύστεις του τραχήλου περιλαμβάνεται η βραγχιακή κύστη, η οποία αποτελεί έναν τύπο γενετικής ανωμαλίας ο οποίος διαμορφώνεται κατά την εμβρυική ζωή. Άλλα είδη κύστεων που εντοπίζονται στην περιοχή του τραχήλου είναι το κυστικό ύγρωμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των συχνότερα εμφανιζόμενων λεμφαγγειωμάτων. Παράλληλα, η λαρυγγοκήλη αποτελεί ένα είδος κυστικής διόγκωσης στην περιοχή του πλαγίου τοιχώματος του λάρυγγα, το οποίο ονομάζεται λαρυγγική κοιλία. Κάθε κύστη στην περιοχή του τραχήλου είναι σημαντικό να εξετάζεται ενδελεχώς, για να αποκλειστεί η ύπαρξη οποιασδήποτε κακοήθειας.
Όγκοι Τραχήλου: Μορφές & Χαρακτηριστικά
Οι όγκοι που εντοπίζονται στην περιοχή του τραχήλου μπορεί να παρουσιάζουν είτε καλοήθεια είτε κακοήθεια. Οι όγκοι του τραχήλου που εκδηλώνουν καλοήθεια πρόκειται για όγκους που προέρχονται από την περιοχή των λεμφαδένων, των σιελογόνων αδένων αλλά και κύστεις που έχουν διαμορφώσει ογκοειδή σχηματισμό. Οι λεμφαδένες του τραχήλου είναι διαμορφωμένοι σε ομάδες με βασική λειτουργία είναι η συγκέντρωση των πρώιμων μεταστατικών κυττάρων, ώστε αυτά να μην επεκταθούν στο υπόλοιπο σώμα. Οι όγκοι τραχήλου μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις. Σε περίπτωση κακοήθειας, μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθείς είτε μεταστατικοί. Οι πρωτοπαθείς καρκινικοί όγκοι στην περιοχή του τραχήλου σχετίζονται συνήθως με τον θυρεοειδή και τους λεμφαδένες.
Αφαίρεση κύστεων και όγκων τραχήλου: Διαγνωστικές εξετάσεις πριν την επέμβαση
Πριν την αφαίρεση κύστεων και όγκων τραχήλου, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν λεπτομερείς διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να καθοριστεί η ακριβής εντόπιση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μορφώματος. Πραγματοποιείται ενδοσκόπηση στο ανώτερο αναπνευστικό, ενώ ακτινολογικές εξετάσεις όπως η αξονική και μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των ορίων και των χαρακτηριστικών κάθε τραχηλικής μάζας. Τέλος, διενεργείται υπερηχογράφημα στην περιοχή του τραχήλου, όπου μέσω βιοψίας με λεπτή βελόνη συλλέγεται δείγμα που αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν ο όγκος είναι καλοήθης ή καρκινικός.
Αφαίρεση κύστεων και όγκων τραχήλου: Χειρουργική διαδικασία ανάλογα με κάθε περίπτωση
Η βραγχιακή κύστη αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό γενική αναισθησία μέσω μία μικρής οριζόντιας τομής στην πλάγια τραχηλική χώρα η οποία στο τέλος της επέμβασης ράβεται με τεχνικές πλαστικής χειρουργικής ώστε να είναι κατά το δυνατόν αθέατη. Αν η κύστη έχει διαπυηθεί, πρέπει πρώτα να διανοιχθεί και να αφαιρεθεί το πύον, να δοθεί αντιβιοτική αγωγή και αφού ηρεμήσει η φλεγμονή, να ακολουθήσει η χειρουργική επέμβαση.
Η αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων όγκων του τραχήλου πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση καλοήθους όγκου, αφαιρείται μεμονωμένα η μάζα, ενώ σε περίπτωση κακοήθειας ενδείκνυται εκτεταμένη επέμβαση εκτομής του όγκου, η οποία ακολουθείται από ενδελεχή καθαρισμό του τραχήλου και των λεμφαδένων. Μετά από την εκτομή και απομάκρυνση του κακοήθους όγκου, η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί απαραίτητα και λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου, ο οποίος διενεργείται άλλοτε σε μικρότερη κι άλλοτε σε μεγαλύτερη έκταση, στη μία ή και στις δύο πλευρές του τραχήλου.