Οι εμβοές γίνονται αντιληπτές όταν εντοπίζεται κάποιο είδος ήχου σαν βουητό μέσα στο αυτί χωρίς να υπάρχει κάποιο ηχητικό ερέθισμα. Ο ήχος αυτός μπορεί να εντοπίζεται στο ένα ή και στα δύο αυτιά, να εμφανίζεται με συνεχή ρυθμό ή με διαλείμματα, και να έχει ήπια μορφή, δηλαδή να είναι αισθητός σε ήσυχο περιβάλλον, ή πιο έντονη όπου γίνεται αντιληπτός ακόμη και σε περιβάλλον με έντονους θορύβους. Η διερεύνηση και αντιμετώπιση των εμβοών κρίνεται επιτακτική, ώστε να υποχωρήσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα αλλά και η παθολογία που βρίσκεται πίσω από αυτές.
Κατηγορίες εμβοών: Υποκειμενικές
Οι εμβοές μπορεί να είναι υποκειμενικές ή αντικειμενικές. Οι υποκειμενικές εμβοές εμφανίζονται όταν υπάρχει απουσία ηχητικών ερεθισμάτων στο περιβάλλον. Προκαλούνται συνήθως σε περίπτωση απώλειας ακοής ή βλάβης του ακουστικού νεύρου, και σχετίζονται είτε με ωτολογικές παθήσεις, είτε με παθήσεις που δεν αφορούν παθήσεις των ώτων. Στις ωτολογικές παθήσεις που προκαλούν υποκειμενικές εμβοές περιλαμβάνονται η αιφνίδια βαρηκοΐα, η ωτίτιδα, η διάτρηση του τυμπάνου, οι δυσλειτουργίες της ευσταχιανής σάλπιγγας, η ωτοσκλήρυνση, η ύπαρξη όγκων του ωτός, η νόσος Meniere ή κάποιο τραύμα στα αυτιά ή το κεφάλι.
Στις παθήσεις που προκαλούν υποκειμενικές εμβοές, οι οποίες δε σχετίζονται με κάποια ωτολογική πάθηση, περιλαμβάνονται η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ύπαρξη όγκων εντός του κρανίου, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η αναιμία αλλά και η ανεπάρκεια βιταμινών, η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιβιοτικά ή η ασπιρίνη, αλλά και το άγχος ή η κατάθλιψη.
Κατηγορίες εμβοών: Αντικειμενικές
Οι αντικειμενικές εμβοές προκαλούνται από υπάρχοντες ήχους και χαρακτηρίζονται από ρυθμικότητα. Σχετίζονται με μυικούς σπασμούς των μυών του μέσου ωτός ή κραδασμούς που προέρχονται συνήθως από καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος, οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, η καρδιακή ανεπάρκεια και η αρτηριακή υπέρταση. Αντικειμενικές εμβοές επίσης μπορεί να προκληθούν από παθήσεις του εγκεφάλου ιδίως αν εντοπίζεται κάποιο ανεύρυσμμα ή αγγειακός όγκος στην περιοχή του τραχήλου και του εγκεφάλου (παραγαγγλίωμα).
Διερεύνηση και αντιμετώπιση εμβοών: Διαδικασία
Η διερεύνηση και αντιμετώπιση εμβοών είναι σημαντικό να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική υποχώρηση των συμπτωμάτων. Κατά τη διαδικασία διερεύνησης των εμβοών περιλαμβάνεται η προσεκτική και λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ώστε να διαπιστωθεί η νόσος που τις προκάλεσε. Έπειτα, η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί κλινική εξέταση κι ωτοσκόπηση, ώστε να εντοπίσει τυχόν ωτολογικές παθήσεις.
Ακολουθεί πλήρης ακουολογικός έλεγχος, όπου η τονική και ομιλητική ακουομετρία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο αλλά και ηλεκτρονυσταγμογράφημα, εάν ο ασθενής αισθάνεται ταυτόχρονα και ίλιγγο. Έπειτα ενδέχεται να πραγματοποιηθούν πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία για την διαπίστωση ύπαρξης χρόνιας μέσης ωτίτιδας ή κακώσεων στο κρανίο και τον αυχένα. Παράλληλα, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία, για τη διερεύνηση παθήσεων όπως η ύπαρξη όγκων στον εγκέφαλο ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Διερεύνηση και αντιμετώπιση εμβοών: Διαμόρφωση πλάνου θεραπείας
Στη διερεύνηση και αντιμετώπιση εμβοών, αφού ανιχνευθεί ο παθολογικός παράγοντας που τις προκάλεσε, ακολουθεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εμβοών αποσκοπεί στη θεραπεία τόσο του βουητού, αλλά και του νοσήματος που τον προκάλεσε. Η πιο κοινή μέθοδος αντιμετώπισης των εμβοών σε ασθενείς με βαρηκοΐα είναι η τοποθέτηση ακουστικών βαρηκοΐας, οι οποίοι ενισχύουν τους εξωτερικούς ήχους αποδυναμώνοντας τον ήχο των εμβοών. Παράλληλα, συνιστάται η ηχοκάλυψη μέσω εξωτερικών ήχων που καλύπτουν τις εμβοές και τις καθιστούν λιγότερο αντιληπτές κι ενοχλητικές. Η ηχοκάλυψη μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ακρόαση ήχων μέσω τηλεόρασης ή ακουστικών, αλλά και μέσω ειδικών συσκευών που παράγουν ήχο μεγαλύτερης έντασης από τις εμβοές. Οι συσκευές αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ακουστικό βαρηκοΐας ή να τοποθετηθούν αυτόνομα.
Σε περίπτωση ωτοσκλήρυνσης ή καρδιαγγειακών παθήσεων που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, η πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της πάθησης μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εμβοές. Εάν οι εμβοές οφείλονται στη λήψη κάποιου φαρμάκου, τότε η διακοπή του μπορεί να τις κάνει να υποχωρήσουν. Αν το αίτιο των εμβοών είναι η κατάθλιψη, η έναρξη αντικαταθλιπτικής αγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση. Σε περίπτωση άγχους, μέτρα όπως η λήψη αγχολυτικών, η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και η κατανάλωση χαλαρωτικών ροφημάτων και βοτάνων βοηθά σημαντικά στην υποχώρηση των εμβοών.