Αιφνίδια βαρηκοΐα παρουσιάζεται όταν ο ασθενής παρουσιάζει ξαφνική απώλεια ακοής συνήθως στο ένα από τα δύο αυτιά. Στην πλειοψηφία της εκδηλώνεται στιγμιαία ή εντός 72 ωρών και παρουσιάζει απώλεια τουλάχιστον 30 decibel (dB) σε τρεις διαδοχικές ακουομετρικά συχνότητες. Η έκταση της αιφνίδιας βαρηκοΐας ποικίλλει, καθώς μπορεί να είναι είτε μετρίου βαθμού, είτε να προκαλέσει πλήρη κώφωση. Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται ταυτόχρονα ύπαρξη εμβοών και ιλίγγου. Η αιφνίδια βαρηκοΐα αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση, και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Οι ενδοτυμπανικές ενέσεις για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας βαρηκοΐας αποτελούν τη συνιστώμενη μέθοδο θεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αιφνίδια βαρηκοΐα: Αιτίες & Συμπτώματα
Η συγκεκριμένη πάθηση είναι στην πλειοψηφία της ιδιοπαθής, δηλαδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία που την προκάλεσε. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία της πάθησης, ωστόσο δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση. Ασθένειες λοιμώδους αιτιολογίας, τραυματισμοί στην περιοχή του κεφαλιού, διαταραχές της ροής του αίματος προς τα αυτιά, κάποιος όγκος που ασκεί πίεση στο ακουστικό νεύρο, ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή το σύνδρομο Meniere ενδέχεται να λειτουργούν επιβαρυντικά για την εκδήλωση αιφνίδιας βαρηκοΐας. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άτομα και των δύο φύλων ηλικίας 40 ετών και άνω. Τα συμπτώματα της αιφνίδιας βαρηκοΐας περιλαμβάνουν οξεία απώλεια της ακοής στο ένα αυτί, αίσθημα πληρότητας στο εσωτερικό του αυτιού, εμφάνιση εμβοών και ιλίγγου, πόνος στο αυτί ή μούδιασμα στο πρόσωπο.
Αιφνίδια βαρηκοΐα: Διάγνωση
Για τη διάγνωση της αιφνίδιας βαρηκοΐας η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου αποκτά λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες σχετικά με την απώλεια ακοής αλλά και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν. Ακολουθεί κλινική εξέταση με έλεγχο του αυτιού με ωτοσκόπιο, ενώ εξετάζεται παράλληλα η περιοχή της μύτης, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Διεξάγεται πλήρης ακουολογικός έλεγχος με ομιλητική και τονική ακουομετρία, έλεγχος ακουστικών αντανακλαστικών αλλά και ηλεκτρονυσταγμογράφημα για την διερεύνηση του ιλίγγου. Παράλληλα, πραγματοποιείται εξέταση με διαπασών και ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους. Για έναν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο συνιστάται επίσης η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων αλλά και μαγνητικής τομογραφίας.
Αιφνίδια βαρηκοΐα: Συντηρητική θεραπεία
Ως προς τη θεραπεία της πάθησης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πάθηση είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη αγωγή. Η χορήγηση κορτικοστεροειδών αποτελεί τη συνιστώμενη θεραπευτική μέθοδο, τα οποία χορηγούνται συνήθως σε μορφή χαπιού ή ενδοφλέβια και δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή. Ωστόσο, οι ενδοτυμπανικές ενέσεις για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας βαρηκοΐας αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης.
Θεραπεία αιφνίδιας βαρηκοΐας με ενδοτυμπανικές ενέσεις: Διαδικασία
Οι ενδοτυμπανικές ενέσεις για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας βαρηκοΐας περιλαμβάνουν την έγχυση κορτιζόνης στο εσωτερικό του μέσου ωτός. Ενδείκνυται για την περίπτωση ασθενών που δε μπορούν να λάβουν κορτιζόνη με μορφή χαπιού ή ενδοφλέβια. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια μορφή μικροεπέμβασης με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Με τη χρήση ενός ειδικού ενδοσκοπίου ωτός πραγματοποιείται ωτομικροσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται παρακέντηση του τυμπανικού υμένα με μια σύριγγα οσφυονωτιαίας παρακέντησης. Έπειτα, εγχύεται στοχευμένα κορτιζόνη στην τυμπανική κοιλότητα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η συσσώρευση της κορτιζόνης στην περιοχή του κοχλία, για αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης. Σε περίπτωση μεγάλου βαθμού απώλειας της ακοής, συνιστάται ο συνδυασμός κορτιζόνης σε μορφή χαπιού με ενδοτυμπανικές ενέσεις για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας βαρηκοΐας.