Ο ίλιγγος εκδηλώνεται σε περίπτωση που ο ασθενής ψευδώς αισθάνεται ότι τα αντικείμενα γύρω του βρίσκονται σε κίνηση ή ότι ο ίδιος περιστρέφεται γύρω από αυτά. Άλλες εκδοχές του ιλίγγου περιλαμβάνουν την αίσθηση της τάσης για πτώση ή της αιώρησης προς διάφορες κατευθύνσεις. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι είτε περιφερικού, είτε κεντρικού τύπου. Ο ίλιγγος περιφερικού τύπου εκδηλώνεται σε περίπτωση που υπάρχουν παθήσεις που αφορούν το λαβύρινθο του αυτιού. Οι εξετάσεις ιλίγγου, και ιδίως οι δοκιμασίες λαβυρίνθου, καθιστούν εφικτή τη διάγνωση της πάθησης, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.
Αιτίες εμφάνισης & συμπτώματα ιλίγγου
Στην πλειοψηφία των περιστατικών ιλίγγου, η αιτιολογία αφορά κάποια πάθηση του αυτιού. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί βλάβη στον έναν ή και στους δύο λαβυρίνθους ή στην αιθουσαία οδό, μια οδό η οποία περιλαμβάνει το αιθουσαίο νεύρο και είναι υπεύθυνη να μεταφέρει τα ερεθίσματα από τα αυτιά στον εγκέφαλο, τότε ο ασθενής αισθάνεται ίλιγγο. Ο λαβύρινθος εντοπίζεται στο εσωτερικό και των δύο αυτιών και ελέγχει την ισορροπία μέσω πληροφοριών που παρέχει στο κέντρο ισορροπίας του εγκεφάλου. Οποιαδήποτε διαταραχή σε έναν από τους δύο λαβυρίνθους ή την αιθουσαία οδό συντελεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε λανθασμένη αντίληψη των ερεθισμάτων κι αποστολή αυτών στον εγκέφαλο, προκαλώντας ίλιγγο.
Οι πιο κοινές παθήσεις που σχετίζονται με βλάβη στη συγκεκεριμένη δομή είναι η αιθουσαία νευρωνίτιδα, ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, η νόσος Meniere και η ημικρανία που σχετίζεται με την αιθουσαία οδό. Άλλες αιτίες εμφάνισης ιλίγγου αποτελούν η ύπαρξη λαβυρινθίτιδας ή όγκου, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στα αυτιά ή τραυματισμοί που προκάλεσαν κάποια κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον ίλιγγο είναι αρκετά έντονα, όπως εμετός, ναυτία, βαρηκοΐα, εμβοές κι αστάθεια. Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως αρκετές μέρες.
Διάγνωση με εξετάσεις ιλίγγου
Για τη διάγνωση της πάθησης είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν στοχευμένες εξετάσεις ιλίγγου, ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Αρχικά, είναι πολύ σημαντική η λεπτομερής και προσεκτική λήψη ιστορικού, ενώ διενεργείται κλινική εξέταση με ωτοσκόπιο και πλήρης ακουολογικός έλεγχος. Η ενδεδειγμένη διαγνωστική εξέταση για την διαπίστωση κάποιου προβλήματος ή υπολειτουργίας στους λαβυρίνθους είναι το ηλεκτρονυσταγμογράφημα ή το βιντεο-ηλεκτρονυσταγμογράφημα, το οποίο πραγματοποιείται με τη χρήση αέρα ή νερού. Η συγκεκριμένη εξέταση διερευνά τις κινήσεις των ματιών ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός της εργασίας του οργάνου της ισορροπίας.
Διαδικασία για εξετάσεις ιλίγγου
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής ξαπλώνει και κλείνει τα μάτια του, στα οποία έπειτα τοποθετούνται ειδικά ηλεκτρόδια σε διάφορα σημεία ή φορά γυαλιά με ειδική κάμερα. Έπειτα, η Χειρουργός ΩΡΛ στην Αργυρούπολη Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου εισάγει διαδοχικά ζεστό και κρύο νερό στον έξω ακουστικό πόρο και των δύο αυτιών, ερεθίζοντας τους λαβυρίνθους των αυτιών και το αιθουσαίο νεύρο. Ο σκοπός αυτών των ελέγχων είναι η ανίχνευση ανώμαλης κίνησης των ματιών. Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν ώστε να προσδιοριστεί εάν ο ίλιγγος οφείλεται σε νόσο του εσωτερικού αυτιού μετρώντας τις ακούσιες κινήσεις των ματιών ενώ το κεφάλι είναι τοποθετημένο σε διαφορετικές θέσεις ενώ παράλληλα τα όργανα ισορροπίας διεγείρονται με νερό ή αέρα.
Εάν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία σε έναν ή και στους δύο λαβυρίνθους, τότε παρατηρείται ελαττωμένη ή αυξημένη αντίδραση στο ερέθισμα με νερό ή αέρα. Με τις στοχευμένες εξετάσεις ιλίγγου και τις δοκιμασίες λαβυρίνθου διευκολύνεται η διάγνωση μιας πάθησης που εντοπίζεται στη συγκεκριμένη δομή ή ο καθορισμός του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου σε έναν ασθενή με ίλιγγο.