Η ρινορραγία ή αλλιώς επίσταξη εκδηλώνεται με την εκροή αίματος από τον ιστό που επενδύει τη ρινική κοιλότητα. Αποτελεί ένα αρκετά συχνό σε εμφάνιση φαινόμενο που στην πλειοψηφία του δεν προκαλείται από σοβαρά αίτια. Περιπτώσεις ρινορραγίας εκδηλώνονται τόσο στον ενήλικο πληθυσμό, όσο και κατά την παιδική ηλικία. Αν ωστόσο το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται αρκετά συχνά, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί έλεγχος και αντιμετώπιση ρινορραγίας από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο.
Ρινορραγία: Τύποι
Η ρινορραγία διακρίνεται σε δύο τύπους ανάλογα με το σημείο εμφάνισης. Μπορεί να εμφανίζεται είτε στο πρόσθιο είτε στο οπίσθιο τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Η πρόσθια ρινορραγία αποτελεί την πιο κοινή και εύκολα διαχειρίσιμη μορφή, η οποία εντοπίζεται στο πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος. Η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία παρουσιάζουν συχνά αιμορραγία. Η οπίσθια ρινορραγία εκδηλώνεται στο βάθος της ρινικής κοιλότητας, σε περίπτωση ρήξης των μεγαλύτερων αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται πίσω από τη μύτη. Προκαλούν σημαντική απώλεια αίματος, γι’αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο.
Ρινορραγία: Αίτια
Η ρινορραγία μπορεί να οφείλεται σε αρκετά διαφορετικά αίτια. Τα πιο κοινά αίτια της πάθησης περιλαμβάνουν την ανάπτυξη φλεγμονής ή διενέργεια τραυματισμού στο βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας, την ύπαρξη ρινίτιδας αλλεργικής ή άλλης αιτιολογίας, την ανάπτυξη κακώσεων, πολυπόδων ή όγκων στη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους. Άλλα αίτια ρινορραγίας αποτελούν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων ή η ύπαρξη διαταραχών στην πήξη του αίματος, ενώ η εμφάνιση συχνών κρυολογημάτων, το έντονο φύσημα της μύτης και η τακτική χρήση ρινικών spray αποτελούν βασικούς παράγοντες εμφάνισης της πάθησης. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρινορραγίας μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη αρτηριακής υπέρτασης ή άλλης αιμορραγικής διαταραχής.
Αντιμετώπιση ρινορραγίας
Η ρινορραγία είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται από τον πάσχοντα με ψυχραιμία. Η ανύψωση του κεφαλιού δεν αποτελεί σωστό τρόπο αντιμετώπισης και θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ ο ασθενής πρέπει να μείνει όρθιος ή να καθίσει τοποθετώντας το κεφάλι του σε μια ελαφριά κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός, ασκώντας πίεση στο μαλακό τμήμα της μύτης για διάστημα περίπου 10 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο η ρινορραγία περιορίζεται και σταματά, ωστόσο αν υποτροπιάζει, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί έλεγχος και αντιμετώπιση ρινορραγίας από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Σε περίπτωση αιμορραγίας μεγάλης έκτασης, είναι σημαντική η μετάβαση σε νοσοκομείο και η λήψη πρώτων βοηθειών.
Αντιμετώπιση ρινορραγίας: Τι περιλαμβάνει
Ο έλεγχος και αντιμετώπιση της ρινορραγίας από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς κι έπειτα την εξέταση της περιοχής της μύτης με ρινοσκόπηση κι ενδοσκόπηση, ώστε να ανευρεθεί η αιτία που προκάλεσε την αιμορραγία αλλά και το ακριβές σημείο στο οποίο εντοπίζεται. Αν η ρινορραγία οφείλεται σε κάποια μόλυνση στο εσωτερικό της μύτης, χορηγείται η κατάλληλη αντιβιοτική αλοιφή.
Αντιμετώπιση ρινορραγίας με τη χρήση ενδοσκοπίων
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ρινορραγίας, με τη χρήση σύγχρονων ενδοσκοπίων, η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί άμεση ανεύρεση κι αντιμετώπιση της εστίας που προκαλεί την αιμορραγία στο εσωτερικό της μύτης. Ακολουθεί ο καυτηριασμός της αιμορραγικής εστίας με νιτρικό άργυρο, ο οποίος αποτελεί μια καυστική ουσία χημικής προέλευσης. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής έντασης στην εστία της αιμορραγίας μέσω ενός εργαλείου διαθερμίας. Και οι δύο αυτές μέθοδοι πραγματοποιούνται ανώδυνα με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη ρινορραγία.
Θεραπεία ρινορραγίας με χειρουργική επέμβαση
Ο πωματισμός της ρινικής κοιλότητας με εξειδικευμένα αιμοστατικά υλικά βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της αιμορραγίας. Εάν ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της ρινορραγίας δεν πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά με τις μεθόδους που αναφέρθηκαν, τότε ενδείκνυται η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, κατά την οποία ο θεράπων ιατρός απολινώνει τα αγγεία που είναι υπεύθυνα για την αιμορραγία. Αν η ρινορραγία έχει προκληθεί από τραυματισμό όπως κάταγμα, είναι σημαντική η προσεκτική ανάταξη της μύτης. Σε περίπτωση εκδήλωσης ρινορραγίας εξαιτίας της λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων ή ασπιρίνης, συνιστάται η μείωση της λαμβάνουσας ποσότητας αυτών.