Το ροχαλητό είναι η θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύεται από επεισόδια υπνικής άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής ενώ το άτομο κοιμάται. Όταν ταυτόχρονα με το ροχαλητό συνυπάρχουν συμπτώματα έλλειψης ύπνου και αίσθηση υπνηλίας, είναι σημαντικό να διερευνηθεί η αιτία πίσω από αυτά. Η εξέταση για ροχαλητό και άπνοια είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αιτία που προκαλεί τις παθήσεις αυτές.
Ροχαλητό: Αιτίες εμφάνισης
Το ροχαλητό προκύπτει όταν ο αέρας δυσκολεύεται να ρέει με ευκολία από το στόμα ή τη μύτη. Όταν ο αέρας διοχετεύεται μέσω μιας αποφραγμένης περιοχής, οι μαλακοί ιστοί στη στοματική κοιλότητα, τη μύτη και το λαιμό προσκρούουν ο ένας στον άλλο και δονούνται. Οι μαλακοί ιστοί του ανώτερου αεραγωγού που υφίστανται δόνηση είναι η σταφυλή, η μαλθακή υπερώα, οι παρίσθμιες αμυγδαλές και τα πλάγια τοιχώματα της περιοχής του φάρυγγα. Οι δονήσεις αυτές προκαλούν το ροχαλητό. Το ροχαλητό μπορεί από μόνο του να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Άπνοια ύπνου: Πότε εκδηλώνεται & τι προκαλεί
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου αποτελεί μια διαταραχή που εκδηλώνεται όταν το άτομο κοιμάται, και μπορεί να αποτελέσει δυνητικά σοβαρό πρόβλημα. Βασικές ενδείξεις υπνικής άπνοιας είναι το έντονο ροχαλητό, το οποίο διακόπτεται ανά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων σταματά η αναπνοή. Η διάρκεια των επεισοδίων υπνικής άπνοιας μπορεί να έχει διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων και να προκύπτει σε συχνά χρονικά διαστήματα, αναγκάζοντας τον ασθενή να ξυπνήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά συνέπεια, το άτομο δεν ξεκουράζεται επαρκώς κι αισθάνεται κούραση, υπνηλία και πονοκέφαλο την επόμενη ημέρα, ενώ δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στην εκτέλεση πνευματικών εργασιών.
Αίτια ροχαλητού & υπνικής άπνοιας
Τα αίτια του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν την απόφραξη των ρινικών αεραγωγών, η οποία προκαλείται από την ύπαρξη σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος ή ρινικών πολυπόδων και όγκων καλοήθους ή καρκινικής προέλευσης, η ανεπάρκεια της ρινικής βαλβίδας, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των ρινικών κογχών. Η υπερτροφία των μαλακών ιστών του φάρυγγα όπως η υπερώα, η σταφυλή, οι αμυγδαλές και τα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα, η χαλάρωση της μαλθακής υπερώας και το μακρύ μήκος της σταφυλής επιδεινώνουν τη συγκεκριμένη κατάσταση. Παράλληλα, η χαλάρωση των μυών του φάρυγγα, η οποία επιδεινώνεται με την κατανάλωση αλκοόλ και ηρεμιστικών και υπνωτικών φαρμάκων αλλά και την υπερβολική συγκέντρωση λίπους στην περιοχή του λαιμού αλλά και η παχυσαρκία αποτελούν επίσης αιτίες ροχαλητού και υπνικής άπνοιας.
Εξέταση για ροχαλητό και άπνοια: Τι περιλαμβάνει
Ένας εξειδικευμένος ωτορινολαρυγγολόγος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέταση για ροχαλητό και άπνοια, ώστε να ανακαλύψει την αιτία πίσω από τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής ΩΡΛ εξέταση για την διερεύνηση των αιτιών της πάθησης. Η Χειρουργός ΩΡΛ Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου πραγματοποιεί την εξέταση για ροχαλητό και άπνοια με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, της οδοντοστοιχίας και των αμυγδαλών του ασθενούς, ενώ παράλληλα καταγράφει και το σωματικό του βάρος. Έπειτα, ακολουθεί η πραγματοποίηση ενδοσκόπησης της μύτης και του ρινοφάρυγγα, ώστε να μελετηθούν αναλυτικά οι δομές του εσωτερικού της μύτης και του ρινοφάρυγγα. Η εξέταση αυτή ανακαλύπτει τυχόν ανατομικές ανωμαλίες ή παθήσεις οι οποίες ενδέχεται να ευθύνονται για την εμφάνιση ροχαλητού και υπνικής άπνοιας.
Εξέταση για ροχαλητό και άπνοια: Πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις
Άλλη διαγνωστική εξέταση που περιλαμβάνει ο έλεγχος για ροχαλητό και άπνοια είναι η λαρυγγοσκόπηση, κατά την οποία πραγματοποιείται εξέταση των χαμηλότερων τμημάτων του φάρυγγα, της βάσης της γλώσσας και του λάρυγγα ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη παθολογικών ζητημάτων που προκαλούν απόφραξη. Χρήσιμη διαγνωστική μέθοδο αποτελεί επίσης η δοκιμασία Muller. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δοκιμασίας, ο ασθενής επιχειρεί να εισπνεύσει με το στόμα και τα ρουθούνια του κλειστά μετά την τοποθέτηση στη μύτη ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου. Το εύκαμπτο ενδοσκόπιο βοηθά στη δημιουργία αρνητικής πίεσης στην περιοχή του στοματοφάρυγγα και τον υποφάρυγγα, βοηθώντας στον εντοπισμό εξασθενημένων τμημάτων του αεραγωγού τα οποία προκαλούν απόφραξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται η υποβολή του ασθενούς σε μελέτη ύπνου.