Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας αποτελεί τύπο απώλειας ακοής όπου η ικανότητα του αυτιού να μεταφέρει τον ήχο από το έξω και το μέσο αυτί στο εσωτερικό αυτί εμποδίζεται ή μειώνεται. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη μορφή βαρηκοΐας εκδηλώνεται σε περίπτωση που η αιτία της απώλειας ακοής βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς του ήχου από το εξωτερικό αυτί μέσω του μέσου αυτιού στον κοχλία, δηλαδή το τμήμα ακοής στο εσωτερικό αυτί. Ο βαθμός της βαρηκοΐας αγωγιμότητας μπορεί να ποικίλλει, από ήπιο έως αρκετά σοβαρό. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις της συγκεκριμένης μορφής απώλειας ακοής μπορούν να βελτιωθούν.

Αιτίες βαρηκοΐας αγωγιμότητας: Απόφραξη ακουστικού πόρου, τρύπα στην τυμπανική μεμβράνη, ωτοσκλήρυνση

Τα αυτιά αποτελούνται από περίπλοκα δίκτυα αγωγών που συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν επιτυχημένη ακοή. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να προκύψει εάν ένα δομικό στοιχείο του αυτιού, υγρό ή ξένο αντικείμενο εμποδίζει το εξωτερικό ή το μέσο αυτί να μεταδώσει ηχητικά κύματα στο έσω αυτί. Οι συνήθεις αιτίες για τη συγκεκριμένη μορφή απώλειας ακοής περιλαμβάνουν την απόφραξη του ακουστικού πόρου από κερί ή κάποιο ξένο αντικείμενο, την ύπαρξη μιας τρύπας στην τυμπανική μεμβράνη του αυτιού και προβλημάτων με τρία μικρά οστά στο αυτί που ονομάζονται οστάρια. Η ωτοσκλήρυνση, η οποία είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη των οσταρίων στο μέσο αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτή τη μορφή απώλειας ακοής.

Αιτίες αγώγιμης απώλειας ακοής: Χολοστεάτωμα, ύπαρξη υγρού, μολύνσεων, δομικών ελαττωμάτων & καλοήθων όγκων

Το χολοστεάτωμα ευθύνεται επίσης για την εμφάνιση βαρηκοΐας αγωγιμότητας. Αυτό αποτελεί σπάνια πάθηση που εκδηλώνεται ως μια μη φυσιολογική συλλογή κυττάρων του δέρματος πίσω από το τύμπανο στο μέσο αυτί και στη μαστοειδή απόφυση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει τις ευαίσθητες δομές μέσα στο αυτί που είναι απαραίτητες για την ακοή και την ισορροπία. Άλλες αιτίες βαρηκοΐας αγωγιμότητας περιλαμβάνουν την παρουσία υγρού συνήθως λόγω αλλεργιών ή κρυολογήματος στο μέσο αυτί και πιο συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ του τυμπάνου του αυτιού και του κοχλία, την ανάπτυξη μολύνσεων στα αυτιά, την ύπαρξη δομικών ελαττωμάτων στο εξωτερικό ή στο μέσο αυτί ή καλοήθων όγκων.

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας: Συμπτώματα

Η ύπαρξη βαρηκοΐας αγωγιμότητας μειώνει την ικανότητα ακρόασης σε φυσιολογικό επίπεδο ακοής. Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μορφής βαρηκοΐας είναι επομένως η μερική ή πλήρης απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι στο ένα αυτί ή και στα δύο αυτιά. Παράλληλα, εκδηλώνεται αδυναμία ακρόασης σιωπηλών ήχων και σταδιακή απώλεια ακοής. Σε περίπτωση που αυτή η μορφή απώλειας ακοής εμφανιστεί ξαφνικά ή η ακοή μειώνεται όλο και περισσότερο σε σύντομο χρονικό διάστημα, κρίνεται επιτακτική η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο. Η παρούσα κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη, πόνο και αίσθηση πληρότητας στο αυτί, με ταυτόχρονη εκροή υγρού.

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας: Διάγνωση

Η διάγνωση για τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας, αλλά και για την αιτία που την προκάλεσε, πραγματοποιείται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και με τη διεξαγωγή πλήρους ακουολογικού ελέγχου. Ιδίως η ομιλητική και τονική ακουομετρία αλλά και ο έλεγχος των ακουστικών αντανακλαστικών που πραγματοποιεί η Χειρουργός ΩΡΛ στην Αθήνα Δρ. Όλγα Παπαδοπούλου βοηθά σημαντικά στη διερεύνηση της πάθησης. Οι κύριες θεραπευτικές επιλογές για τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση μόλυνσης, η τοποθέτηση ακουστικών βαρηκοΐας ή εμφυτευμάτων ακοής, και τέλος η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος που την προκάλεσε.

Αφήστε μια απάντηση